Rouleurs gaan naar het Noorden, 20 september 2020

Op zondag 20 september was er weer een mooie toerrit van de Rouleurs. Zodra de klok van de Sint-Laurentiuskerk acht uur sloeg, gingen we op pad. Op het programma voor de B en de B+ groep stond een rit naar het noorden van ongeveer 120 kilometer, uitgepijld door Kees van Wingerden en Ruud Janssens. Vanwege de coronavoorschriften was er ook dit keer geen koffiestop, maar werd er alleen gestopt om even te plassen. Gelukkig was er wel een volgauto die meereed. Een fijne gedachte, maar natuurlijk hoopte niemand er gebruik van te maken.

Bij de start was het nog vrij fris, met hoop en verwachting dat het snel zou opwarmen en dat de mouwtjes vanaf een uur of tien niet meer nodig zouden zijn. Het merendeel van de rijders had daarom gekozen voor het jubileumshirt met korte mouwen en het jack met lange mouwen nog in het plastic gelaten.

Via Dorst reden we naar Oosterhout. De stoplichten daar waren verre van ‘intelligent’, waardoor we de B+ groep, die ons bij Dorst voorbij was gereden, bijhaalden. Omdat ook onze groep een rood licht kreeg, was dat echter van korte duur. Via Oosteind, reden we de parallelweg van de A27 op. En daar passeerden we de B+ groep alsnog. Zij stonden met pech langs de kant. Onze groep fietste in een aangenaam tempo verder. De weg voerde via polders, dorpjes en boerderijen naar Werkendam. In meerdere opzichten bleek dit een memorabel dorpje.

Het centrum van de gemeente Heusden en Altena wordt gevormd door Werkendam, of zoals ze zelf zeggen: Wérkendèm. Op zondagochtend is het er een drukte van jewelste. Ongeveer de helft van het dorp is gekleed in stemmig zwart en op weg naar de Hervormde kerk en de andere helft is op weg naar de Gereformeerde kerk. Een bijzonder gezicht, waarvan je weet dat het bestaat, maar niet zo vaak zelf kunt zien. Werkendam zal ook bijblijven door de absurde verkeersactie in het dorp waar ‘onze eigen’ Hester Marieke het slachtoffer van werd. Gelukkig kon ze verder, maar het is goed dat Harry melding gaat maken van dit dwaallicht-in-een-busje.

De route leidde ons verder via het water. Schitterende vergezichten, smalle dijken en de zon die zich goed liet zien. Wat is fietsen toch een heerlijke en geweldige sport! We volgden de Boven Merwede tot Woudrichem. Dankzij de strategische ligging is dit eeuwenoude dorpje uitgegroeid tot een prachtig vestingstadje. Complimenten aan de wegkapitein(s), want dankzij hem/hen zagen we de vesting van binnen. Mooie weggetjes die je anders nooit zou nemen! We fietsten verder en staken bij Heesbeen de Bergsche Maas over. Aan de zuidzijde van het water keerden we via Waspik, ’s Gravenmoer en Molenschot terug naar Breda/Ulvenhout. Al was het op deze prachtige dag niet heel erg geweest om te verdwalen …

JdB/PdB

Scroll naar boven