OOST WEST THUIS BEST

De Tour wordt in bed gewonnen is een uitspraak van Joop Zoetemelk die we allemaal wel kennen. Maar dit gaat niet op voor de 38 Rouleurs die om 8.00 klaar staan op het Dorpsplein want de klok is een uur vooruit gedraaid vannacht waardoor we allemaal een uurtje korter hebben geslapen. En alsof dat niet genoeg is staat er ook een gure noord-oosten wind die niet doet vermoeden dat deze week ook de meteorologische lente is begonnen. Maar echte Rouleurs laten zich niet snel uit het veld slaan wat door de grote opkomst maar weer eens wordt bevestigd en met vrolijk gekeuvel in het peloton zetten we koers naar het Oosten. Kees van Wingerden heeft dit jaar een prachtige rit van 130 kilometer uitgezet voor de B-groep en leidt ons met fluit langs de mooiste plekjes in ons eigen Brabant.

Via de slingerdreef fietsen we richting Goirle en schampen we de Beekse Bergen. Nog bekend terrein want bij wind uit het oosten is dit een van onze favoriete trainingsrondjes. In Goirle probeert een bijzonder opgewonden fietsende kabouter, die met rode muts in de Efteling niet zou misstaan, in zijn eentje 40 Rouleurs aan de rechterkant kant van de weg te krijgen. Een erg komisch gezicht en het was hem nog bijna gelukt… Na Moergestel wordt het allemaal wat onbekender en begint het echte genieten. Daar doen we het tenslotte toch voor. De koffiepauze heeft Kees na 80 kilometer gepland dus een tussentijdse plasstop is voor velen van ons meer dan welkom. Om deze nu voor een paar boerderijen te doen is wellicht wat minder chic maar de koeien die in het weiland ernaast staan schamen zich ook niet als de staart omhoog gaat. Een koe mag je tenslotte niet in de kont kijken. Het blijkt tevens een positief signaal voor de weergoden want al snel breekt de zon door en voelen we de warmte onze ledematen al wat verwarmen.

Na 67 kilometer draaien we bij Kasteren voor Cafe ‘Het Groene Woud’ langs. Opvallend is een rij met scheef staande bomen die erachter langs een laan staan. Gezien de richting waar ze naartoe buigen  zou je ze eerder in Domburg verwachten. Een mooi gezicht. Ik ben benieuwd of meer Rouleurs deze bijzondere bomenrij hebben gezien. We rijden nu in het Noordelijkste deel van de Kempen, een van de mooiste stukjes Brabant. Ooit van het dorp Olland gehoord? De Rouleurs wel. Zou het hier vroeger allemaal begonnen zijn?

Het waait nog altijd stevig en met vrijwel enkel tegenwind beginnen we de benen wel wat te voelen. Gelukkig zien we de kerk van Boxtel in de verte al liggen en al snel parkeren we de rijwielen voor een hele toffe kroeg waar ze vooral toffe koffie en taartjes hebben. De koffie is niet alleen Tof maar ook erg lekker. Zou dit echte ‘slow’ coffee zijn? Het lijkt erop want als de eerste Rouleurs zich al weer op de racer hijsen moeten de Rouleurs die buiten onder de infra-rood lampen zijn gaan zitten hun tweede kopje koffie nog krijgen. Geduld is een schone zaak.

Met een lekker zonnetje en een stevig windje in de rug schieten de laatste 50 kilometers onder onze fietsen door. Via Diessen, Esbeek en dwars door de bossen van Landgoed de Utrecht zien we Breda alweer op de borden verschijnen. Overigens is er over de oorsprong van de naam ‘Landgoed de Utrecht’ nog wel iets moois te vertellen. Enig speurwerk leert ons dat de naam van dit mooie landgoed is ontleend aan de Verzekeringsmaatschappij ‘ De Utrecht’, later onderdeel van Amev. Voor 1900 bestond dit gebied uit uitgestrekte heidevelden, echter zijn deze ontgonnen voor het creëren van landbouwgrond. Tevens werd bos aangeplant en een klein deel van het natuurgebied bleef in zijn oorspronkelijke staat. Vandaag de dag bestaat het gebied voornamelijk uit loofbos. Eromheen zijn gelukkig nog tal van uitgestrekte heidevelden te vinden zoals de Rovertsche, Neterselse en de Turnhoutse Heide.

Moe en voldaan staat we met 130 kilometer in de benen om 13.30 weer op het dorpsplein. Een prachtige rit waarvoor we Kees en assistent Marcel voor mogen bedanken. En tijd over om toch nog maar even snel een Trappistje te drinken bij Frans van de Flamingo want een betere hersteldrank bestaat er niet…

Een Rouleur

Scroll naar boven