Naar het Noorden C groep 5 mei 2019

Op deze Bevrijdingsdag toeren we om half acht met de C groep naar het Noorden. John de Kort is mijn kapitein. We hebben met een tiental Rouleurs, bij terrasweer, deze tocht al voorgereden en weten wat ons te wachten staat.

Tot zover alles in orde. Maar!

In de toertochtencommissie in oktober 2018 is afgesproken dat de tocht-uitzetters zelf de verslaglegging regelen. Oei, dat is ons allebei ontschoten. We zijn ons de maanden daarna ook van geen kwaad bewust geweest. Tot we in oktober 2019 van de directeur van de tochtencommissie op ons donder krijgen dat er geen verslag is geleverd. Wat nu.

We weten geen van tweeën meer met zekerheid of we die dag wel gefietst hebben, laat staan dat we nog weten waarnaartoe. Het nu volgende is voor een groot deel ontsproten aan mij fantasie, vermengd met flarden herinnering.

Bavel, ja daar zijn we geweest. Zoiets staat me nog bij. En toen?

Naar Oosterhout, over de Dongedijk naar Raamsdonksveer. Vervolgens naar en over de Bergse Maas. Hier komen we straks weer langs aan de andere kant van de rivier.

Langs Nieuwendijk naar Almkerk, de naam zegt het af, hier is op zondag nergens een horecagelegenheid open, want iedereen zit in de kerk.

We steken de Afgedamde Maas over naar Poederoijens Hoek, je zult er maar wonen en regelmatig je woon plaatst ergens moeten invullen. Het eerste stukje Maas passeren we bij Brakel. Heel even zien we de Waal, om dan weer af te zakken naar de beneden, op weg naar Zuilichem.

Nu volgt de kilometerslange Maas Waal weg en steeds maar geen koffie.

Na bijna 80 km mogen we eindelijk even rusten met lekkere appeltaart. Inmiddels was het stevig gaan regenen, dus met natte kleren binnen zitten, flink afkoelen en dan weer op gang zien te komen. Toen moest de felle wind op kop over de ellenlange Bergse Maasdijk nog komen. Bij Drongelen mogen we eindelijk de zomerdijk op naar het Zuiden. Langs Waalwijk en door Oosteind komen we steeds meer op bekend terrein.

Op de Rouppe van de Voortlaan in Ulvenhout ontmoeten we de B groep die om 7 uur zijn vertrokken, ook naar het Noorden.

Wij klokken 118 kilometer. We kunnen voldaan naar huis.

De samensteller van dit verslag is niet aansprakelijk voor schade die naar aanleiding van de inhoud wordt geleden.

 

Jo Timmermans

Oktober 2019

Scroll naar boven