Klassieker naar Gulpen (b-groep)

Op zondag 26 mei reden de Rouleurs weer hun traditionele tocht naar Limburg. De b-groep over een afstand van 210 kilometer en de c-groep 150 kilometer.

Dit is het verslag van de rit van de b-groep.

De rit naar Gulpen kent een lange geschiedenis in het bestaan van de Rouleurs. In het verre verleden reden we met een bus naar Slenaken en reden we daar een tocht door Zuid-Limburg. Maar al heel lang is de start bij het krieken van de dag op het dorpsplein in Ulvenhout en rijden we via de Voerstreek naar de camping op de Gulperberg. Met koffiestops in Borkel en Schaft en in Munsterbilzen bij Francois en Francine, waar we altijd van harte welkom zijn. Sinds 5 jaar rijdt de c-groep een eigen route.

We hebben in het verleden al van alles meegemaakt tijdens onze tochten naar Limburg. Kermis in Hilvarenbeek, zodat we alle verkeersborden moesten verzetten voor de volgauto. Valpartijen waardoor mensen naar huis moesten terugkeren. Rouleurs die in Limburg een verkeerde route namen en pas na uren in Gulpen aankwamen. Veel regen waardoor we al drijfnat bij de eerste stop in Borkel en Schaft aankwamen. Nog meer regen in Limburg waardoor een aantal mensen besloten plaats te nemen in het duister achter in de vrachtauto. Een keer is een rit niet gereden. Er werden forse onweersbuien voorspeld en we besloten ‘s-morgens op het dorpsplein om geen risico te nemen en dat bleek een verstandige beslissing. Er is  nog veel meer te vermelden, maar iedere rouleur heeft zo zijn eigen herinneringen aan de tochten naar Limburg.

Over de tocht van dit jaar valt nauwelijks iets te melden. Heerlijk fietsweer. Geen regen. Twee omleidingen, maar die waren goed voorbereid. We vertrokken op tijd en reden in een strak tempo naar Borkel en Schaft. Na de koffiestop in een even strak tempo naar Munsterbilzen. Iedereen kon het tempo goed volgen. Francois en Francine zorgden voor heerlijke koffie en een chocolade koek en vertelden dat ze ons volgend jaar weer graag terugzien. Vervolgens gezamenlijk naar de oversteek van de Maas en de klim van de Richelle. In Dalhem de “blikjesstop” en daarna splitsing in 2 groepen. Na de klimmen werd boven steeds goed op elkaar gewacht.  Al met al een perfecte tocht! 

In Gulpen op de camping een drankje op het terras en een voedzame maaltijd, volgens traditie met tomatensoep, frites/schnitzel en ijs na.

Harry, onze directeur toertochten, kondigde in zijn praatje tijdens het eten aan dat in 2020 de route zal worden aangepast. De klassieker naar Limburg blijft bestaan, maar wel over andere wegen.

Puur vanuit nostalgische gevoelens som ik nog eens al die plaatsen op waar we zoveel jaren zijn langsgereden tijdens onze tochten naar Gulpen.

Vanuit Ulvenhout reden we langs Chaam, Alphen, Poppel, Hoge Mierde, Netersel, Casteren, Hogeloon, Knegsel, Steensel, Riethoven, Westerhoven naar Borkel en Schaft.

Vervolgens langs Hamont, Kaulil, Grote Brogel, Meeuwen, Gruitrode, Opoeteren, As, Zutendaal naar Munsterbilzen. Daarna langs Spouwen, Herderen, Val-meer, Bassenge en Oeperen naar de brug over de Maas.

Vanaf de Maas nog de volgende klimmen: Richelle, St Jean Sart, Planck, Onderste Bos en Gulperberg.

We zullen er met de Rouleurs niet meer komen.

Rest nog een welgemeende dank aan Casper, de chauffeur van de vrachtauto, en aan Ruud Janssen die ook dit jaar weer het in- en uitladen  van onze kostbare fietsen heeft verzorgd. En dank aan Herman Brans die de vrachtauto heeft gesponsord en aan Van Oers voor de gedeeltelijke sponsoring van de bus.

Jos Wouters. 

Scroll naar boven